Johan Bargum, Syyskesä

syyskesaSensommar / Syyskesä

suomennos:  Rauno Ekholm

Kustantaja: Tammi, 1993

Sivuja: 128

Luin viime syksynä Tove Janssonin Kesäkirjan ja ihastuin sen luontokuvaukseen kesästä ja merestä. Nyt auringon lupaillessa tulevaa kesää kaipasin jotain saman tyylistä kirjallisuutta. Kyselin kirjabloggaajilta suosituksia kesästä ja merestä kertovista kirjoista. Sainkin liudan suosituksia, joista kiitän lämpimästi – tähän yhteisöön voi aina luottaa!

Johan Bargumin kirjoja Syyskesä ja Syyspurjehdus suosittelivat muutamatkin. Kirjailijan nimi oli lisäksi tuttu joskus aiemmin lukemistani postauksista ja herätti myönteisiä muistikuvia arvioista. Niinpä tartuin tänään Bargumin pienoisromaaniin Syyskesä, ihastuin ensinmäisestä lauseesta lähtien kaikkeen ja luin sen yhdeltä istumalta.

Syyskesä kertoo kahdesta veljeksestä Carlista ja Olofista, jotka saapuvat rakkaalle sukuhuvilalle saattamaan sairaan äitinsä viimeisiä päiviä. Veljekset kohtaavat ensinmäisen kerran vuosiin. Huvilalla vietetyt päivät nostavat pintaan lapsuuden kilpailun ja mustasukkaisuuden. Vanhat salaisuudet vaativat selvittelemistä. Luontokuvausta ei missään tapauksessa ole siinä määrin kun Janssonin Kesäkirjassa vaan kirjan tenho piilee enemmän  jännitteisessä ihmissuhdedraamassa. Mutta  hyvä näin.

64829_3270002604896_1123433507_n

Kiitos kiitos, kiitos tätä suositelleelle bloggaajalle! Sain sielulleni kaipaamani tuulahduksen kesää, mutta ennen kaikkea tutustuin loistavaan kirjailijaan.  Bargum kirjoittaa juuri sellaista korutonta proosaa, josta pidän valtavasti. Teksti on loppuunsa saakka tiivistettyä, ja konstailematon kerronta antaa ajatuksille tilaa liitää. Voimakkaiden mielikuvien ja tunnelman luominen ei vaadi puolen sivun mittaisia virkkeitä. Eikä loistava kirjailija välttämättä tarvitse  adjektiivien sotajoukkoa tekemään asiaansa selväksi. Koko maisema voi avautua lukijalle vain muutamalla oikein valitulla sanalla.  Kerta kaikkiaan. Hienoa. Jos saisin lähettää maailmalle yhden turhamaisen toiveen, niin toivoisin osaavani kirjoittaa näin.

Mutta ennen kuin lampun henkkiä alkaa kävellä vastaan tai lehmät alkavat lentää, taidan kipittää kirjastoon lainaamaan lisää Bargumeita. Ja nautiskella. Toivon todella, että tuotannosta löytyy lisää samanlaisia helmiä. Olisi mukavaa löytää pitkästä aikaa (minulle) uusi kirjailija, jolta voisi kahlata useammankin teoksen läpi.

Kirjasta ovat bloganneet mm Sara, Linnea (joka on lukenut kirjan alkuperäiskielellä ja välttynyt muutamilta suomennokseen liittyviltä kökköyksiltä), Maria ja Erja.

10252176_4164466165926_9012538045159927043_n

Kuvat Kari Visala 

One thought on “Johan Bargum, Syyskesä

  1. Bargum on ollut mielessäni, mutta tämän tekstin jälkeen vakuutuin ja haen kirjan maanantaina. Tuo rantamaisema on täydellinen kuva, mitkä värit.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s