Riikka Pulkkinen, Iiris Lempivaaran levoton ja painava sydän

0BRE_iiris_kansi.indd

 

Kustantaja: Otava

Sivuja: 174

Julkaistu: 2013

Iiris lempivaaran levoton ja painava sydän on alunperin julkaistu Kauneus ja Terveys -lehdessä jatkokertomuksena.  Kertomus on editoitu kirjan muotoon, mutta tarinan alkuperäinen julkaisumuoto paistaa armottomasti kirjassa läpi. Luvut ovat melko tasamittaisia ja keskittyvät käsittelemään kerrallaan selkeästi vain yhtä asiaa. Luvut ovat novellintapaisia ja voin kuvitella, että ne toimisivat  loistavasti erillisinä ja yksittäisinäkin pohdiskeluina maailman menosta ja ihmisistä. Varsinaisesti tämä piirre kirjassa ei häiritse, mutta se tekee kirjasta epätasalaatuisen. Toiset luvut ovat huikeasti parempia kuin toiset. Vaikkeivat ne huonommatkaan tietenkään huonoja ole. Kysehän on kuitenkin Pulkkisesta.

Iiris Lempivaara on 28-vuotias koulupsykologi, joka joutuu kokoamaan elämänsä uudelleen, kun seitsemän vuoden ihmissuhde  ja yhteiselo poikaystävän kanssa päättyy yllättäen.  Iiris putoaa itsetutkiskelun ja onnellisuuskysymysten äärelle ja yrittää kasvattaa itselleen uudenlaista asennetta. Asennetta, joka  rakastaa ihmisiä sellaisina kuin ne ovat. Asennetta, joka ymmärtää maailmaa ja erilaisia valintoja. Itsensä hyvin tuntevan ihmisen asennetta, joka osaa sanoa oikeissa tilanteissa kyllä, ja oikeissa ei.

Pidin kirjasta paljon, vaikka loppua kohden jonkin asteista puutumista alkoikin tapahtua. Missään tapauksessa en kuitenkaan olisi kirjaa suostunut jättämään kesken. Teksti on kepeää ja liitävää, suorastaan kuplivaa, mutta erittäin taidokasta proosaa. Kevyestä poljennosta huolimatta Pulkkinen käsittelee kirjassaan tarkkanäköisesti nuoria aikuisia ja heidän arkisia  huoliaan. Perillepääsemisen tuska, paikalleen asettumisen vaikeus ja onnellisuuteen rauhoittuminen ovat tunnistettavia ja todellisia asioita, ainakin levottomille sydämille. Itse en luokittelisi tätä kirjaa missään tapauksessa chicklit-kirjallisuudeksi, vaikka sellaiseksikin olen kirjaa kuullut moitittavan. Miksi naisten kirjoittama huumori ja satiiri niin helposti pusketaan väkisin tähän muotikategoriaan?  Vaikka Pulkkisen romaanissa vilahtelevatkin suklaa ja korkokengät, ja päähenkilön kehittelemä self help -terapia  on nimeltään ”Näytät hyvältä korkeissa koroissa ja suklaatahroja leuassasi”, on kirjassa käsitellyt aiheet huomattavasti syvällisempiä kuin perinteisessä chicklitissä. Teemojen lisäksi myös teksti on juuri niin taidokasta kuin tämän hetken parhaimman naiskirjailijamme tekstiltä voi odottaa. Kiitos siis jälleen kerran Riikka Pulkkinen. En malta odottaa seuraavaa kirjaasi!

3 thoughts on “Riikka Pulkkinen, Iiris Lempivaaran levoton ja painava sydän

  1. Luin tämän noin kuukausi sitten matkalukemisena ja kun nyt tauon jälkeen olen taas tormistumassa blogini suhteen, aion kirjoittaa Iiris Lempivaarastakin. Minäkin pidin kovasti! Olen etsinyt hyvää kepeää kirjaa, mutta minulla on ollut vaikeuksia kohdata sellainen. Nyt löysin. Pulkkisen kirja viihdytti koko kestonsa ajan.

  2. Hei! Minäkin panin merkille tuon pohjalla olevan muodon vaikutuksen, vaikka muutamat ihmiset, joiden kanssa keskustelin, olivatkin sitä mieltä, ettei jatkokertomuksen ja romaanin kirjoittamisessa välttämättä ole mitään eroa. Välttämättä ei varmaan olekaan, mutta kyllä sen tästä huomasi, vaikka kuuntelinkin äänikirjana. Kokemus oli varsin positiivinen, minulle toistaiseksi paras Pulkkinen. Enkä pidä chicl litiksi luokittelua loukkaavana. Genrensä loistava edustaja.

  3. Hei! Olen vasta alkanut lukemaan blogiasi, koska pidän kovasti lukemisesta ja erilaisista kirjoista. Sivultasi olenkin löytänyt jo pari kirjavinkkiä. Voisitkohan kirjoittaa postauksen ylipäätään kirjallisuudesta, jossa olisi vaikka avattu erilaisia tekstityylejä tai muuta sellaista kirjallisuuteen liittyvää termistöä? Onhan se totta, että nuo tiedot löytyisi myös googlettamalla, mutta kivempi olisi lukea blogista. 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s