Veijo Meri, Suomen paras näyttelijä

Suomen paras näyttelijä on melko lyhyt näytelmä ja Veijo Meren teksti on nopealukuista ja sujuvaa. Henkilöhahmot ovat huvittavia karikatyyrejä, ja hullunkurinen juoni saa ajoittain hymyn väreilemään suupielille. Siihen se sitten enimmäkseen jääkin. Juoni on melko köykäinen, ja näytelmä idea ja kirjoittamisen syy jäivät minulle hiukan epäselväksi.

Suomen paras näyttelijä kertoo näyttelijästä, Reiskasta, joka on Suomen paras.  Hänen sanotaan olevan niin hyvä, että jos hän esittää puistonpenkkiä, kaupunkiin tulevat maalaiset istuvat sille syömään eväitään. Reiskan ongelma on ailahtelevainen luonteenlaatu, minkä vuoksi hän on saanut potkut edellisestä työpaikastaan. Nyt hän elää huolettomasti lainaamalla ja huijaamalla rahaa, murehtimatta turhia elämänsä etenemisestä. Hänen kollegansa haluavat kuitenkin auttaa Reiskaa ja järjestävät hänet työhaastatteluun pienelle paikkakunnalle teatterinjohtajaksi. Haastattelu ei mene kuitenkaan odotetusti tai Reiska ei vastaa teatterin tarpeita, ja niinpä paikka jää saamatta. Näytelmä loppuu irvokkaasti, kun Reiska riisuutuu valitsijoiden edessä ja tarjoaa takkinsa,  pukunsa ja kellonsa puvustoon.

Minulla on sellainen ongelma, että odotan erityisesti näytelmiltä, ja mielellään romaaneiltakin, jonkinlaista sanomaa. Lupsakka ja hyväntahtoinen hassuttelu ei useinkaan jaksa kiinnostaa kovin kauan, ja usein jään vain ärtyneenä ihmettelemään, miksi ihmeessä tämäkin ralli on kirjoitettu. Lämpenen enemmän  esim Tsehovin tai Beckettin  tyylilajin pohdiskeleville ja maalaileville tragikomedioille, jossa ihmisyyden tarkastelu tuo näytelmiin mukanaan tarkkanäköisemmän huumorin. Ei näytelmissä  tarvitse tapahtua jatkuvasti jotakin hassua. Banaaninkuoriliukastelu ei ole oikein koskaan minuun vedonnut. Ja  vaikkei Suomen paras näyttelijä saakkaan missään vaiheessa näytelmää kakkua naamalleen, niin jotenkin siihen tyylilajiin tämän näytelmän kuitenkin kategorioisin. Ehkä Meren  näytelmästä on löydettävissä myös teemoja, esimerkiksi teatterimaailman kritiikkiä, mutta jotenkin en jaksanut niitä edes pohtia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s