Bertolt Brecht, Setšuanin hyvä ihminen

Brechtin mielenkiintoinen näytelmä sijoituu Kiinaan, Setšuanin  pääkaupunkiin, jossa kansa elää köyhyydessä. Kaupunkiin saapuu kolme Jumalaa, jotka etsivät hyviä ihmisiä. Ja jos maailmasta löytyy tarpeeksi hyviä ihmisiä, on maailma riittävän arvokas säilytettäväksi. Jumalat ovat jo ennen Setšuaniin saapumistaan kiertäneet maakuntia ja saaneet pettymyksekseen havaita tehtävän olevan vaikeampi kuin olivat ensin odottaneet. Jumalia pelkääviä ja arvostavia ihmisiä, jotka ovat omistaneet elämänsä hyvän tekemiselle ei tahdo löytyä periksiantamattomasta  ponnistelusta huolimatta.

Lopulta kaupungista kuitenkin löytyy yksi potentiaalinen ehdokas, katutyttö Šen Te, joka majoittaa Jumalat vaatimattomaan asuntoonsa, kun heidät on jo usealta ovelta käännytetty. Jumalat päättävät poiketa  periaatteistaan ja antavat tytölle kannustimeksi rahaa. Rahoillaan tyttö ostaa tupakkakaupan. Kauppa on kuitenkin pian vararikon partaalla, kun tyttö haluaa auttaa kaikkia korttelinsa köyhiä ihmisiä, ja hän alkaa jakaa ilmaista ruokaa nälkäisille  ja ottaa kodittomia kattonsa alle elätettäviksi.

Jumalien usko Šen Ten hyvyyteen myös ajoittain horjuu, ja huolimatta  tämän äärimmilleen viedystä epäitsekkyydestä, Jumalat  pitävät tytön ponnisteluja  riittämättöminä ja pinnallisina. Jumalat ovat ankaria vaatimuksissaan eivätkä suvaitse minkäänlaista horjumista.Kuitenkin,  mitä pidemmälle tarina etenee, mitä kauemmin Jumalat viettävät maan päällä ja mitä enemmän pettymyksiä he niittävät, sitä varmemmin alkaa Jumalien puritaanisuus karista. Jos maailman haluaa säilyvän, täytyy asioita alkaa katsoa sormien läpi, myös Jumalien.

Näytelmä on nerokas! Se on hauska, mutta samalla se ruotii ankarasti maailman raadollisuutta. Onko kolikolla aina kaksi puolta? Onko toisen hyvä  jonkun toisen paha? Ja jos pahat teot vasta mahdollistavat hyvät, ja Jumalatkin alkavat paineen musertamina hyväksyä tämän, eikö se ole todiste tämän maailman onnettomasta tilasta?

Jos mielit tutustua Brechtiin, luulen, että tämä on teos josta kuuluu aloittaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s