Tuomas Kyrö, Liitto

resize-2Tuomas Kyrö, Liitto 2005

Kustantaja: Wsoy

Sivuja: 390

Kuunteletteko äänikirjoja? Minä kuuntelen ja nautin niistä suunnattomasti. Kuunteleminen luo erilaisen tunnelman kuin lukeminen. Se jotenkin rauhoittaa, ja kaikki tolkuton häslääminen pysähtyy hetkeksi. Maailma ympärillä on hiljainen, ja kuulokkeet päässä kävellessä  tuntuu kuin olisi kaikelta suojassa. Niin kuin sukeltaisi veden alle, tai ryömisi lumiluolaan.

Tutustuin äänikirjojen maailmaan useita vuosia sitten, kun kuljin pitkää työmatkaa yksinäni autolla. Kun työpaikka löytyi lähempää, unohtuivat äänikirjat. Olen kuitenkin kaivannut kuuntelemista. Jostain syystä mieleeni ei ole aiemmin juolahtanut, että  kirjoja voisi kuunnella muutenkin, kuin autossa, työmatkalla. Joululomalla latasin vihdoin puhelimeeni Elisan kirjasovelluksen ja ostin kaupasta ensimmäisen äänikirjan puhelimeeni, Tuomas Kyrön Liiton. Kinkun sulatus sujui kuin itsestään pitkillä kävelylenkeillä kuulokkeet päässä. Nyt voin palata lomaltani töihin solakkana ja yhtä kirjaa sivistyneempänä. Kerrassaan mainiota!

Ja mainiota oli myöskin, että Tuomas Kyrön Liitto oli tarjouksessa. Muuten en siihen olisi tarttunut. Minulla on ollut kummallinen ennakkoluuloisuus herran kirjoja kohtaan, perustuen radiosta kuulemiini pätkiin Mielensäpahoittajasta. Mitään en  ole aiemmin Kyröltä lukenut ja sikäli ennakkoluuloni on täysin oikeuttamaton ja tarpeeton. Mutta hyvänen aika sentään kun tämä oli hyvä kirja!

Liitto kertoo sota-ajan Suomesta ja sijoituu vuosiin 1938 – 1958, mutta se ei kuvaa rintaman tapahtumia.  Sen sijaan se  kertoo kotiin jääneistä ja heidän erilaisesta henkiinjäämistaistelustaan. Näille ihmisille sota on yksityinen. Rintamalinjat, sotastrategiat ja -tavoitteet ovat kovin kaukausia asioita. Oleellista on, mistä saadaan perunat päivän soppaan ja miten selvitään kireistä pakkasöistä kylmässä talossa. Miten hoidetaan yksin lapsi, dementoitunut anoppi ja kokonainen maatila elikkoineen ja peltoineen? Miten säilytetään järki ja terveys, miten unelmille käy? Kun kaukaisuudessa maat solmivat liittoja sodan ratkaisemiseksi, nämä ihmiset solmivat erilaisia liittoja keskenään autaakseen toisiaan, pysyäkseen hengissä.

Kyrön teksti on taidokkaasti kaunista ja elävää.  Henkilöhahmot ovat aitoja  ja niiden kerroksellisuuden vuoksi hyvin uskottavia. Kyrö kuvailee tarkkanäköisesti ihmisten luonteenlaatuja, avioliittoa ja ihmisten välistä kanssakäymistä ymmärryksineen ja väärinymmärryksineen. Aihe on  vakava, mutta syvällä Kyrön hahmoissa piilee toivo aina vaikeimmillakin hetkillä, ja se välittyy lukijalle jatkuvasti tekstin takaa. Tämä antaa kirjaan kepeämmän poljennon kuin aihe antaa odottaa. Ja  teksti etenee kuin siivillä. Kertakaikkisen mestarillista tekstiä. Tätä voi vain nöyryydellä ihailla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s