Melanie Gideon, Vaimo 22

vaimo_22_87877Englanninkielinen alkuteos: Wife 22 

Suomentanut: Paula Takio

Kustantaja: Gummerus

sivuja 445

Chick lit kirjojen päähenkilöt ovat yleensä huomattavasti nuorempia, kuin tämän romaanin Alice Puckle, keski-iän kriisissä vellova perheenäiti. Silti tämä kirja kuuluu eittämättä tuohon genreen. Kerronta on kevyttä, nopealukuista, ja vakavaa aihetta käsitellään  melko pinnallisesti. Jos  siis chick lit kirjallisuus kiinnostaa, mutta ei halua lukea shoppailuholismista kärsivästä sinkkunaisesta, tässä voisi olla kirja johon tarttua.

Alice Bucklen elämä on pintapuolisesti järjestyksessä. Hänellä on teini-ikäiset lapset, kunnollinen ja menestynyt aviomies, talo sekä turvattu toimeentulo ilmaisutaidon opettajana. Takana on 20 vuotta onnellista ja tasaista avioelämää ja ympärille on muodostunut luotettava ja laaja ystäväpiiri. Taustalla jäytää kuitenkin epämääräinen tyytymättömyys ja elämänkipinän kaipuu. Avioliitto tuntuu väljähtäneeltä ja urilleen jumiutuneelta. Ajatuksia piinaa vuosien takainen epäonnistuminen aloittelevana näytelmäkirjailijana ja     urakehityksen pysähtyminen. Tässä vellovassa tyytymättömyyden tilassa Alice osallistuu sähköpostin välityksellä tehtävään ”Avioliitto 2000 -luvulla”  -tutkimukseen. Alice saa 90 henkilökohtaista kysymystä, joihin hänen pitää vastata anonyymisti ja rehellisesti.  Alicen avioliiton tarina kaikkine käänteineen paljastuu näissä vastauksissa, hiljalleen, pala palalta. Kysymyksiä lähettää ja vastauksia analysoi tutkija  nro 101. Hiljalleen Alicen ja tutkija nro 101 sähkopostikirjoittelu syvenee ja saa flirttailevan sävyn. Alice paljastaa tutkijalle syvimpiä salaisuuksiaan. Rakastuminen on lähellä. Näiden tapahtumien myötä Alice pureskelee elämäänsä, asennettaan sekä avioliittoaan. Lopulta kaikki kuitenkin kääntyy parhain päin, Alice tulee järkiinsä ja kirja saa chick lit -kirjoille tyypillisen siirappisen lopun.

Vaimo 22 on saavuttanut suuren yleisömenestyksen ja sitä on käännetty useille eri kielille. En kuitenkaan täysin voi ymmärtää sen menestystä. Kirja on jollakin tavalla vaisu. Kaikki tapahtumat lainehtivat eteenpäin samalla innottomuudella kuin Alicen suhtautuminen elämään. Kunnon myrsky puuttuu kokonaan. Kirjassa ei ole kunnon huippuja eikä aallonpohjia. Edes jossain juonenkäänteessä olisi pitänyt repäistä kunnolla. Nyt kaikki jää hyssyttelyn tasolle ja tuntuu, että kirjailuja ei ole uskaltanut ravistella mitään pelätessään mahdollisesti sovinnaisen yleisön reaktiota. Alice melkein tapaa tutkija 101 kasvokkain, Alice melkein joutuu riitoihin parhaan ystävänsä kanssa, tyttärellä ehkä on ongelma (jota ei sitten olekaan) ja poika on ehkä eksyksissä seksuaalisesta suntautumisestaan – mutta kun ei ole… Ilmoille heitellään jos jonkinlaista mahdollista elämää syvempää kysymystä, joihin ei lopulta tarvitsekaan vastata. Kirja on lattea irvikuva ihmisten ongelmista. Lisäksi kirjan lopussa paljastuva ”yllättävä käänne” ei ollut ainakaan minulle mikään yllätys. Jotenkin tuo nokkela käänne ei kuitenkaan vaikuttanut sellaiselta, että se olisi tarkoitettu lukijan keksittäväksi jo alkumetreillä. Tai jos oli, niin hyvä niin.

Mutta. Kaikesta huolimatta. Kirja imaisi kuitenkin mukaansa. Sitä oli helppo lukea, ja oli mukavaa Tapanin päivänä löllyä sohvalla, syödä suklaata ja lukea jotain näin helppotajuista. Harvoin luen tämän pituisen kirjan saman päivän aikana.  Onhan sekin jotain. Ainakin voi uskotella itselleen nopeutuneen lukijana, ja saada hyvän mielen.

Kokonaisuus: 3
Luettavuus: 4,5
Juoni: 2
Puhuttelevuus/ sanoma: 2
Uskottavuus: 3
Milloin ja kenelle: Rannalle ja aivot lepoon

QflG2zQ4sJC4ZMuWflalEzLIXUrrhxgVzEAiH-Y_nb8

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s