Illallinen

Herman Kochin  Illallinen kertoo yhden illan tapahtumat takaumineen. Kaksi pariskuntaa kokoontuu ravintolaan illalliselle keskustelemaan lapsistaan  ja hirvittävästä asiasta, jonka lapset ovat yhdessä tehneet.  Ensimmäinen luku alkaa hyvin tunnistettavissa tunnelmissa ja niihin on helppo samaistua.  Päähenkilö Paul Lohmanin  ironinen ja arvosteleva suhtauminen ympäristöönsä  tuntuu alkuun vain kriittisen ihmisen huomioilta. Hyvin nopeasti kuitenkin kerrokset alkavat kuoriutua ja Paulin todellinen persoonallisuus alkaa paljastua lukijalle.

illallinen

Päähenkilö muuttuu yhä vastenmielisemmäksi, narsismin ja ylemmyyden tunteet ottavat yhä kohtuuttomampia muotoja, ja kuin varkain lukija löytää itsenä keskeltä äärimmäisen väkivaltaisen ihmisen ajatuksia. Paul tarkastelee elämää hyvin räikeän, subjektiivisen moraalinsa kautta ja jakaa maailman kovin mustavalkoisesti oikeaan ja väärään. Jumalallisesti hän on oikeassa ja muut väärässä. Yhteiskunnan asettamat normit, lait ja moraalifilosofia ovat vain haaleita ääriviivoja  jostain toisesta maailmasta.  Yli-ihmisen oikeudella Paul myös jakaa  rangaistuksia oman käden kautta.

alkuruoka

Tarina on nerokas. Ja nimenomaan siksi, että kokonaisuus paljastuu  lukijalle pikkuhiljaa. Tunnelma on pahaenteinen alusta saakka mutta tiivistyy todelliseksi jännitysnäytelmäksi ja saa myös arvoisensa lopun. Lukeminen on nopeaa, vaivatonta ja tarina koukuttaa ensimmäisestä lauseesta lähtien.  Kirjailija on todella taitava, niin juoniteknisesti  kuin sanallisestikin. En voi muuta kuin ihailla ja suositella kirjaa lämpimästi kaikille.

pääruoka

Ainoastaan yksi asia jäi vaivaamaan. En voi olla miettimättä, mikä tuo kirjassa viitattu perinnöllinen dna-poikkeavuus on, joka voidaan todeta lapsivesitutkimuksesta. Oletan, että kirjailija viittaa oikeaan ja seulottavissa olevan poikkeamaan – yleensä tämän tapaisissa asioissa ei ole tapana oikoa totuutta. En keksi muuta poikkeavuutta kuin Jakobsin syndrooman, kromosomipoikkeavuuden XYY (kuulen ilomielin jonkun toisen ehdotuksen!).  Tätä poikkeavuutta todetaan  ilmeisesti keskimääräistä enemmän vankilatuomiota suorittavilla miehillä ja sen on  joskus ajateltu liittyvän aggressiiviseen käyttäytymiseen.  Asia ei kuitenkaan ole lainkaan näin yksioikoinen  ja olisikin  melko vaarallista  kategorisoida ihmistä johonkin käyttäytymislokeroon  kromosomipoikkeavuuden vuoksi. Ajatus on siis lievästi sanottuna ennakkoluuloinen, ja hiukan inhottavalla tavalla jääkin epäselväksi, mitä kirjailija ajaa tällä takaa.  Ajatus myös hiukan kuivittaa sitä kirjan tärkeämpää sanomaa, että me kaikki perimme käyttäytymistapoja esikuviltamme, perheestämme.

jälkiruoka

Kokonaisuus: 4,5
Luettavuus: 4,5
Juoni:4,5
Puhuttelevuus/ sanoma: 3,5
Uskottavuus: 3,5
Milloin ja kenelle: Psykologisesta jännityksestä pitävälle

3 thoughts on “Illallinen

  1. Kirjassa hyvä rakenne ja hyvin kirjoitettu. Kirjan loputtua tulee hetkeksi skitsofreninen olo mitä pitää hyväksyttävänä ja mitä ei. Onneksi pääkopassa terve järki vie voiton 😉

  2. Mielenkiintoinen kirja. Lainasin sekä tämän että Perheestä ja alastomana juoksemisesta blogikirjoitustesi innoittamana.

    Yleensä minäkertojaan samaistuu herkästi mutta tässä kirjassa alkoi jo pian alun jälkeen kummeksumaan kertojan ajatuksia. Jossain vaiheessa jo aika alussa mieleeni nousi se Agatha Christien kirja jossa minäkertoja paljastuu murhaajaksi, ehkä sen jälkeen on ollut kertojia kohtaan vähän epäluuloisempi ja tämän kirjan kohdalla aiheestakin. Hieno juoni ja ajatuksia herättävä aihe.

    • Juoni on todellakin mielenkiintoinen. Melko nopeasti todellakin alkaa epäillä kertojaa ja hänen motiiveitaan sekä luonnetta. Minä-kertojassa on kuitenkin mielenkiintoista se, että lukija antaa ainakin aluksi minä-kertojalle asioita ”anteeksi” helpommin kuin muille kirjan hahmoille…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s