John Boyne: Poika raidallisessa pyjamassa

Omalaatuinen pieni kirja.  Poikkeuksellinen kuvaus holokaustista.

Poika raidallisessa pyjamassa sijoittuu toisen maailmansodan aikaiseen Saksaan. Se kertoo pienestä 9-vuotiaasta pojasta, Brunosta ja tämän yksinkertaisista havainnoista ympäröivästä maailmasta. Brunon isä on etäinen natsiupseeri, joka kuljettaa perheensä työnsä perässä maaseudulle, Brunon kielellä paikkaan nimelta Aus-Vitsi.  Bruno täyttää yksinäiset päivänsä tutkimalla ympäristöään, vakoilemalla piikkilanka-aidan takana olevia raitapukuisia ihmisiä. Lopulta hän tutustuu piikkilanka-aidan toisella puolella olevaan raitapukuiseen, itsensä ikäiseen poikaan. Tarina on kirjoitettu lapsen silmin ja lapsen ilmauksin. Brunon havainnointi on naiivia hämmästelyä, ja  usein hänen tekemänsä väärät johtopäätökset asioista ovat alleviivatun räikeitä.

poika

Mielenkiintoisinta kirjassa on sen erilaisuus ja uudenlainen lähestyminen holokaustin tapahtumiin. Kirjaa on suitsutettu kovin niin bloggaajien kuin kirjallisuuskriitikoidenkin toimesta. Itse en kuitenkaan kirkkaimmalalla äänelläni liity tähän ylistyskuoroon, ehkä vain hiukan hyräilen taustalla.  Kirja on niin omalaatuinen, että se on mielenkiintoinen, ja  olen myös suositellut sitä useille ihmisille juuri tämän vuoksi. Mutta holokaustin hirveyksiä se ei mielestäni kuvaa riittävällä viiltävyydellä. Esimerkiksi kirjan loppukohtaus on kammottava, mutta välittyy lukijalle kuitenkin jotenkin kaksiulotteisesti ja päälleliimatusti. Heti Bunon astuttua aidan sisäpuolelle ystävänsä luokse, voi aavistaa kirjan surullisen lopun. Siitä huolimatta kädet eivät hikoa ja sydän pamppaile jännityksestä päähenkilön puolesta. Eikä kyynel kirpoa silmäkulmaan viimeisen lauseen jälkeen.  Kuten olisi kuulunut. Jos kuvailee näin hirvittäviä, näin kammottavia asioita. Ja erityisesti tämä asia jäi ainakin minua vaivaamaan.    Luulen että yhtenä syynä on kirjan hahmot, jotka eivät kunnolla henkilöidy ja lihallistu tarinan aikana. Ne jäävät suurten asioiden jalkoihin ja lapsenomaisen kerronnan vankilaan.

Aihe on toki vaikea, mutta se on niin tärkeä, että tämäntyyppiseen kirjaprojektiin on syytä lähteä nöyryydellä. Kirjailija oli ymmärtääkseni itsekin pohtinut pitkään, kirjoittako ja julkaiseeko kirjansa. Kunnioitan uskallusta. Jotenkin päällimmäiseksi jää kuitenkin vain leijumaan kirjan erikoinen kerronta-asetelma, kirjailijan omaperäinen idea. Ja ehkä myös se  syö kokonaisuuden uskottavuutta.

1378144_3559134713018_830057550_n

Kuva Kari Visala

Kokonaisuus: 3
Luettavuus: 4
Juoni: 3
Puhuttelevuus/ sanoma: 4
Uskottavuus: 2,5
Milloin ja kenelle: Aikuisille. Kirja on välillä kategorisoitu lastenkirjaksi, mitä se ei missään nimessä ole.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s