Aamiainen Tiffanylla – Truman Capote

En ole koskaan nähnyt elokuvaa Aamiainen Tiffanylla,  mutta olen kuvitellut,että lyseessä  on melko perinteinen rakkaustarina. Jos mielikuvani pitää paikkansa, on kirja hyvin erilainen kuin elokuva.  Truman Capoten pienoisromaani ei kuvaa klassista rakkaustarinaa kahden ihmisen välillä, vaikka se ehkä rakkaudesta omalla tavallaan kertookin.  Kirjan päähenkilö, 21-vuotias Holly, rakastaa kaikkia ja toisaalta ei ketään – ei siten kuin itseään ja maailmaa. Holly syleilee elämää, imee ja hengittää universumia, ja mikään maailmassa ei tule häneltä jäämään kokematta. Teos on siis ennen kaikkea kuvaus  asenteesta, joka synnyttää elämän pituisen seikkailun.

Holly astuu erikoisista elämänkäänteistä toiseen arkailematta ja lapsenomaisella vilpittömällä kiinnostuksella, eikä  kummallisinkaan tulevaisuudenkuva ole hänelle mahdoton.  Hollyn seistessä ystävänsä kanssa Brooklynin sillalla katsomassa merelle pyrkiviä laivoja hän lausahtaa yllättävästi: ”Monen, monen, monen vuoden kuluttua jokin noista laivoista tuo minut takaisin, minut ja yhdeksän brasialaista penskaani. Sillä heidän täytyy saada nähdä tämä, nämä valot, joki.”

Niinpä. En epäile hetkeäkään, että niin voisi käydä. Kaiken mahdollistava elämänasenne on hurmaava. Ymmärtää hyvin että hänen ympärillään liehakoi jos jonkinmoista ihailijaa, jotka haluavat imeä osansa tästä tunteesta.

tiffany

Hyvin räikeä vastakkainasettelu tälle lapsenomaisuudelle on Hollyn tapa ansaita rahaa. Holly viihdyttää miehiä rahasta. Karkea vastakohta kuitenkin vain  korostaa entisestään villiä ja nauravaa elämänasennetta. Ja jotenkin Holly onnistuu suhtautumaan ”seurapiiriinsäkin” täydellisen viattomuuden morallisuudella.  Mutkattomasti hän tuntuu ohittavan ylipäätään kaikki elämässään kohtaamansa vastoinkäymiset, eikä mikään jää hiertämään ja kasvattamaan katkeruutta. Mutta ei Holly silti suhtaudu asioihin kevyesti. Nuorella naisella tuntuu olevan ikäänsä nähden kohtuuttomankin viisaita näkemyksiä elämästä.

”Älkää koskaan rakastako mitään villä, herra Bell, Holly neuvoi häntä. Se oli Docin erehdys – -Mutta kesyttämättömälle olennolle ei voi antaa sydäntään; mitä enemmän sitä rakastaa, sitä voimakkaammaksi se käy. Kunnes se on kyllin voimakas juostakseen metsään. Tai lentääkseen puuhun, sitten korkeampaan puuhun. Sitten taivaaseen. Niin teidänkin vielä käy, herra Bell. Jos välttämättä haluatte rakastaa jotakin villiä. Lopulta tuijotatte ylös taivaalle.”

Holly ei sitoudu mihinkään, hän tutkii maailmaa yksinään pitääkseen kaikki ovet avoimina. Tällä on kuitenkin hintansa ja edellinen lainaus jatkuukin näin: On parempi tuijottaa taivaalle kuin elää siellä. Niin tyhjä paikka, niin ääriviivaton.

Teoksen voi siis nähdä  myös surullisena kertomuksena loppumattomasta etsinnästä.  Henkisestä kodittomuudesta.

tiffany2

Holly etsii ja etsii, ja haluaisi löytää paikan, jossa kaikki levottomuus kaikkoaa – ja tehdä sinne kotinsa. ” Olen huomannut, että parhaiten auttaa, jos ottaa taksin ja ajaa Tiffanylle. Se saa minut heti rauhoittumaan, paikan hiljaisuus ja sen hieno leima; siellä ei kenellekään voi tapahtua mitään kovin pahaa, kun siellä ovat nuo ystävälliset miehet hyvännäköisissä puvuissaan ja tuntuu ihana hopean ja krokotiilinnahkaisten lompakoiden haju. Jos voisin löytää asumispaikan, joka saisi minut tuntemaan oloni samanlaiseksi kuin Tiffanylla, silloin ostaisin vähän huonekaluja ja antaisin kissalle nimen.”  Haave on kuitenkin paradoksi, elämää janoavan luonteenpiirteen toinen puoli. Puolet  tekevät toisistaan mahdottoman. Surullisella tavalla lukijalle on siis melko selvää, ettei tällaista paikkaa koskaan löydy, jollei Holly itse muutu.

Kaiken kaikkiaan optimismi on kuitenkin kirjassa päällimmäisenä, ja Aamiainen Tiffanylla on oikeinkin viehättävä aikuisten satu. Suosittelen sitä piristämään pimeää syysiltaa tai muuten vaan sellaista päivää, joka nyt jostain syystä sattuu tuntumaan tervanjuonnilta.

Kokonaisuus: 4
Luettavuus: 3,5
Juoni: 4
Puhuttelevuus/ sanoma: 3
Uskottavuus: 4
Milloin ja kenelle: Naisille (niin se nyt vaan menee), haaveilijoille. Aika kevyt, ota matkalle tai iltalukemiseksi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s